E-sigaret is mogelijk tot 15 keer kankerverwekkender dan een gewone sigaret

Onderzoekers van de universiteit van Portland onderzochten de concentraties van schadelijke stoffen in elektronische sigaretten. Bij e-sigaretten met een batterij van 3 volt merkten de wetenschappers niets ongewoons, maar bij een sterkere batterij van 5 volt, stelden ze wel een verschil vast.
Door de hogere verdampingstemperatuur kwamen er opvallend hoge concentraties formaldehyde vrij, een stof die longkanker kan veroorzaken.

Bij gebruik van een e-sigaret zou een gemiddelde roker dagelijks 14 milligram formaldehyde inademen, terwijl dat bij een gewone sigaret 3 milligram is. Door die hogere concentratie is het risico op kanker 5 tot 15 keer groter, waarschuwen de wetenschappers.

"Meer onderzoek nodig"

Volgens Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, is er dringend meer onderzoek nodig naar de effecten van e-sigaretten. "Op basis van dit bericht kunnen we Een gewone sigaret is in veel gevallen tot honderd keer kankerverwekkender dan een e-sigaret. Ik zeg niet dat het gezond is om je hele leven lang e-sigaretten te roken, maar verschillende recente analyses wijzen uit dat de e-sigaret het consequent beter doet dan de gewone sigaret."

Bron: www.hln.be